Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a sugerat că ar putea fi pregătit să renunțe la putere, după ce luni de zile cetățenii au protestat împotriva sa, acuzându-l că a câștigat în mod fraudulos alegerile prezidențiale care au avut loc în august.
Lukașenko, care a guvernat timp de 26 de ani, a declarat că sprijină schimbarea constituției pentru a reduce considerabil puterile oricărui viitor președinte. Acesta a declarat că „nu va fi președinte” după aceasta – dar nu oferit niciun termen referitor la acest aspect.
Rusia – susținătorul cheie al Lukașenko – l-a îndemnat din nou, joi, să continue reforma. Acest mesaj a fost transmis de ministrul rus de externe Sergei Lavrov în timpul vizitei sale în capitala bielorusă Minsk.
Liderii opoziției din Belarus – care spun că alegerile prezidențiale din 9 august au fost fraudate – au respins comentariile lui Lukașenko ca pe o simplă tactică de manipulare. Aceștia făcut presiuni pentru a-l determina liderul autoritar să demisioneze imediat.
Mai mulți lideri ai opoziției au fost reținuți, în timp ce alții – precum Svetlana Tikhanovskaya – au fost forțați să plece în exil. Poliția din Belarus a fost acuzată de brutalitate în timpul protestelor din fosta republică sovietică.
Vineri, Lukașenko, în vârstă de 66 de ani, a declarat că ar trebui reformată constituția țării pentru a reduce puterile considerabile ale președinției. Transmiterea sistemului actual unui „necunoscut”, așa cum a subliniat acesta, ar cauza probleme. De asemenea, președintele din Belarus a punctat că propunerea de reformă nu este pentru el personal deoarece nu va fi președinte în cadrul noului sistem.
Dar Lukașenko se află în prezent sub presiunea celui mai apropiat aliat al său.
La Minsk, ministrul rus Lavrov i-a reamintit că președintele Vladimir Putin și-a „subliniat în repetate rânduri” dorința de a vedea reforma constituțională în Belarus.
Deci, acest lucru pare a fi un semn de consimțământ din partea lui Alexander Lukașenko, spune reportul BBC din Moscova Sarah Rainsford. Președintele Belarusului dă de înțeles că este pregătit să găsească o cale prin care să renunțe la putere.
Dar Lukașenko s-a dovedit a fi extrem de imprevizibil de-a lungul mandatelor la conducerea țării și perfect capabil de o întoarcere în U, dacă acest lucru îl avantajează, adaugă corespondentul BBC.